dianaforsstrom.blogg.se

Hälsa i ett globalt perspektiv frågor

Publicerad 2014-05-05 14:40:00 i Hälsopedagogik,

vilket område skulle du vilja få mer kunskap om?
jag skulle vilja få mer kunskap om hälsan i ett u-land kankse kina. 
 
vad tror du skillnaderna berorpå?
tillgång på mat, rent vatten och ekonomi. bostads kvalite, avloppen, sjukvårds system, läs och skriv kunskaper och utbildning.
 
vad tror du orsaken till den höga barndödligheten är?
den gravida mamman får för lite näring och energi pga dålig tilgång til mat, dålig hygien eftersom rent vaten inte finns,resurser till födsel är dålig och utbildning är låg för barna födande.
 
varför har hälften så måga barn i polen astma jämfört med sverige?
eftersom de har steril livsstil och det har att göra med levnadsvanor.
 
vad tror du är anledningen till att människor anser att det egna landet är bäst när det gäller livsstil, livskvalitet och hälsa?
eftersom att man lär sig att älska det egena landet. man ska vara stolt var man än kommer ifrån. olika människor har olika åsikt. det beror på hur man äxer upp och utbildning.
 
varför är det svårt att förebygga spridningen av malaria samt hiv/aids.
medicin kostnad är hög, det krävs information och utbildnings arbete. ett intensivt hälsopedagogikt arbete eftersom dessa sjukdomar finns runt om i hela världen och så mång människor är drabbade.
 
vad är naurkatastrof och vilka drabbas?
en natur katastrof är orsakad av vädret och är som vanligast, orkaner, tsunami eller jordbävning. de som drabbas är människor som bor i farliga, osäkra områden vid tex två kontinent plattor.
 
välj ut 5 organisationer, berätta om hur de jobbar?

FN.

FN grundades den 24 oktober år 1945 och vid starten var 51 stater medlemmar och lovade därmed "att rädda kommande släktled undan krigets gissel", då representanter från alla de 51 staterna samlades i San Fransisco i USA för en konferens och föreningen instiftades.

 Några utav de första länderna att gå med i FN var Kina, Frankrike, Ryssland, El Salvador,  Kanada och Storbritannien. Eftersom så många länder anslöt sig redan nu och skrev avtal blev den 24 oktober FN-dagen.

FN är nu en Sammanslagning av 193 stater, nästan alla världens länder är medlemmar. Det finns tyvärr länder som inte är medlemmar pga. att dem inte är självständiga t.ex. Grönland, Taiwan, Åland och Kosovo.

Man kan säja att FN fungerar som den svenska riksdagen fast den har hand om hela världen och består av representanter från olika länder.

Barnkonventionen.

Är egentligen förenta nationens konvention för barns rättigheter som bl.a. Unicef, barnombudsmannen och rädda barnen är med i utöver de 40 andra organisationerna som samverkar för att barns och ungas rättigheter i Sverige ska stärkas. Och det var just för att barns och ungas rättigheter ska stärkas som barnkonventionen bildades. Och det är väldigt hårt jobb de gör för att detta ska finnas och vara rätt i alla länder.

Barn konventionen är även en del av folkrätten.

Det innehåller totalt 95 artiklar i barnkonventionen varav 41 är ”sakartiklar” dessa menas med att de bestämmer vilka rättigheter varje barn ska ha, och dessa ”sakartiklar” ska läsas som en helhet, man kan alltså inte ta ut en del och bara läsa den man måste läsa allt. Resten av artiklarna innehåller hur varje stat ska arbeta med konventionen. Man brukar prata om att konventionen är ”hel och odelbar. Man brukar prata om att konventionen är ”hel och odelbar.”

Fyra av ”sakartiklarna” är de största i barnkonventionen och det man ska tänka på först att följa. Artikel 2, 3, 6 och 12 kallas för de ”fyra huvudprinciperna.”

·         Artikel 2 slår fast att alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras. Barnkonventionen gäller för alla barn som befinner sig i ett land som har ratificerat den.

·         Artikel 3 anger att det är barnets bästa som ska komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barnet. Begreppet ”barnets bästa” är konventionens grundpelare och har analyserats mer än något annat begrepp i barnkonventionen. Vad som är barnets bästa måste avgöras i varje enskilt fall.

·         Artikel 6 säger att varje barn har rätt att överleva, leva och utvecklas. Artikeln handlar inte bara om barnets fysiska hälsa utan också om den andliga, moraliska, psykiska och sociala utvecklingen.

·         Artikel 12 handlar om barnets rätt att uttrycka sina åsikter och få dem beaktade i alla frågor som berör honom eller henne. När åsikterna beaktas ska hänsyn tas till barnets ålder och mognad.

hållbar utveckling

det är ett mål för regeringens politik. det är en global strategi som utgår från fns agenda 21. det är mål för att motverka fattigdom, miljöförstöring och ohälsa. alla planering och beslut ksa vara positiv utvecklig för hälsa och miljö på långsikt. förutsättninagr för hållbar utveckling är god folkhälsa, ekonomisk tillväxt, sund säker och hälso sam miljö.

läkare utan gränser

är en organistaion som ine tar någon del av politik elelr religion. de har funnits sedan 1970 tlet. ifrån början uppfans det för att ge medicinsk hjälp vid katastrof situationer. men nu är det mycket större än så. nu tar de hand om bla att förebygga hälsoarbete och långsiktiga hälsovårdsprogram. i de långsiktiga projekten samarbetar läkare utan gränser med olika länders hälsovårds myndigheter även internationella organisatoner som WHO och EU. dessutom fins det ett lokal samarbete då med lokala myndigheter. detta sät är det emda läkare utan gränseer ser för att kunna utveckla och uppnåde långsiktiga resultatet.

de ekonmiska intäkterna kommer 50% ifrån privat personer och företag/fonder. den andra hälften kommer från bidrag från olika länder och internationella organisationer.  

unicef

 detta är en organisation som srbetar med bla program inom barnhälsovård. och livsmedel försörjning för barn. unicef samarbeter också med WHO. unicef arbetar med vaccinerings kampanjer för barn och uppmuntrar mödrar att börja amma. de har kommit upp med en lösning som ska förhindra ut torkning och och allt detta gemensamt med WHO, UNICEF OCH UNDP (fns utvecklingprogram.) hat de skapat ett pror mot HIV/AIDS  den heter UNAIDS..   

 
hur vill du jobba?
Jag vill helst arbeta ensam, och söka information på nätet och ur boken till fördjupnings uppgiften.
 
min tidsplan: lämnas in innan sommarlovet.
 
hur vill du redovisa?
genom att göra fördjupnings upp.g och lägg ut här på bloggen.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela