dianaforsstrom.blogg.se

Grupparbete LABCDE

Publicerad 2015-09-10 13:22:00 i Friskvård& Hälsa,

Inledning: Hej jag heter Diana och det här är Camilla och Madeleine vi ska informera er om LABCDE.

I en akut situation använder man sig av metoden LABCDE. detta står för Livsfarligt läge/larma, Andning, Blödning, Chock, Disability och Expose and protect from the environment.

Jag ska nu berätta lite för. Er om L, A och B.
Det första man ska tänka på när man stöter på en person eller om din kompis hamnat i en akut situation är att larma alltså ringa 112, men L betyder även att du ska se till att platsen är säker i ett livs farligt läge eller flytta på personen till bättre miljö om det är möjligt.

A står för andning. I en akut situation är det viktigt att ha koll på om personen andas. För att kolla om personen andas ska man tänka på orden, känna, se och höra.
Det vanligaste är att personen ligger ned i en akut situation då kan du stödja och luta bak personens nacke en aning sedan lutar du dig över ansiktet och känner med handen ovanför näsan och munnen om hen blåser ut luft eller inte.
När du ska se om hen andas ska du kolla förbi axeln och se om bröstkorgen rör sig upp och ned eller inte.
När du ska höra om personen andas lutar du dig över hens näsa och mun och lyssnar om du hör andetag.
Om personen andas och är medvetslös ska man lägga personen i stabilt sidoläge som ni kommer få lära er på en anna station här.
Om personen inte andas och är medvetslös startar man HLR, hjärt och lungräddning, det kommer ni också få prova på i en annan grupp.

Blödning, titta om personen blöder ytligt någonstans i sånna fall ska man lägga tryckförband för att stoppa blödningen och det är viktigt att den skadade kroppsdelen hålls högt upp, då kan man lägga vad man har under eller hålla upp kroppsdelen med händerna.

Fall beskrivning
Larma till SOS
- Hej och välkommen till SOS larmcentral vad har inträffat?
- hej jag heter diana, en person är medvetslös och kniv skuren.
- vilken adress befinner ni er på? vilket nummer ringer du ifrån? Hur många är där?
- Vikingahallen i Märsta, 070..., 3 som inte är skadade
- vi skickar en ambulans, ni som är där kan lägga personen i stabilt sidoläge och stoppa blödningen. Om ni behöver hjälp stannar vi i telefon till ambulans är på plats.




Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela