dianaforsstrom.blogg.se

Kapitel 6 friskfaktorer, Instuderingsuppgifter s.139

Publicerad 2015-11-20 10:05:00 i Friskvård& Hälsa,

 

1. Vilka är grundförutsättningarna för en god kosthållning?

Svar: Varierad och anpassad efter de individuella behoven av energi. Att veta vad man äter och hur maten påverkar kroppen.

 

2. Vilka faktorer utgör energibehovet av?

Svar: Hur mycket energi kroppen behöver beror på om man är man eller kvinna, ålderns, hur mycket man väger, och den fysiska aktiviteten. Om det är en större person som tränar behöver kroppen mer mat. Men om det är en mindre person som inte tränar, klarar sig kroppen med mindre energi.

 

3. Kolhydrater är ett samlingsnamn för vad?

Svar: Kolhydrater innebär föda som är eller innehåller, socker, stärkelse och kostfibrer. Det finns fler olika kolhydrater, t.ex. snabba och långsamma kolhydrater. Vid snabba kolhydrater stiger blodsockret snabbt sedan sjunker de. Vid långsamma kolhydrater stiger blodsockret inte alls lika snabbt.

 

4. Vad är glykemiska kolhydrater?

Svar: De glykemiska kolhydraterna är den föda som utsöndrar glukos i kroppen.

 

5. Vad är ett glykemiskt index (GI)?

Svar: GI är ett sätt att mäta hur mycket ett visst livsmedel påverkar blodsockervärdet. Ett glykemiskt index visar hur snabbt en viss mängd av kolhydrater höjer blodsockernivån.

 

6. Hur uppstår en ojämn blodsockerkurva?

Svar: Om man i början stoppar i sig dåliga kolhydrater går blodsockret sakta upp efter någon timme känner man sig sötsugen då toppar blodsockret och det dalar lika snabbt. Att äta ohälsosam mat leder till ojämn blodsocker kurva.

 

7. Vad kan en ojämn blodsockerkurva leda till?

Svar: Flera negativa effekter kan uppstå som, trötthet, hängiga, sämre humör och i längden kan känsligheten i insulinsystemet minska det är ett förstadium till typ 2 diabetes. Även ämnesomsättningen påverkas negativt.

 

8. Ge exempel på hur man ska äta för att hålla blodsockerkurvan jämn.

Svar: Genom att äta regelbundet och hälsosamt, äta mindre snabba kolhydrater och att inte äta för mycket godis och läsk.

 

9. Vilka är proteinets främsta uppgifter?

Svar: Att bygga upp muskelvävnad, immunförsvars celler, enzymer och hormoner.

 

10. Protein kan ibland fungera som energikälla, beskriv när det sker och varför det inte är ett optimalt alternativ för kroppen.

Svar: Protein kan användas som andra hands energikälla om kroppen inte får i sig tilräckligt med kolhydrater. Kroppen bryter ned muskelmassan för att ”skapa” protein därför är det ett dåligt alternativ för kroppen att få energi. 

 

11. Ge tre exempel på vegetabiliska livsmedel som är proteinrika.

Svar: Bönor, linser och bröd.

 

12. Vilka uppgifter har fett?

Svar: Värmeisolerande, skyddar de inre organen, kan användas som energi, bygger upp cellernas cellväggar och hormonerna testosteron och östrogen.

 

13. Beroende på hur fett är uppbyggt delas det in i tre grupper, vilka?

Svar: Mättat fett, enkelomättat fett och fleromättat fett.

 

14. Ge exempel på livsmedel där man finner respektive fett grupp.

Svar: Mättat fett finns i kött, enkelomättat fett finns i skaldjur, och fleromättat fett finns i oljor och avokado.

 

15. Vad kan ett för lågt intag av fett leda till?

Svar: Ett för lågt intag av fett kan ge energibrist och minskad produktion av hormoner.

 

16. Vitaminer kan delas in i två grupper, beskriv vilka de är och hur de skiljer sig åt.

Svar: Det finns nio vattenlösliga vitaminer bl.a. B9 folsyra, B12 och C- vitamin. Det finns även fyra fettlösliga vitaminer, de är A, D, E och K- vitaminer. Vitaminerna finns i olika livsmedel och är bra för olika delar av kroppen. De vattenlösliga vitaminerna har inte så stora lager i kroppen det kan öka risken för bristsymptom, och de fettlösliga vitaminerna kan istället lagras under lång tid i kroppen.

 

17. Nämn tre vitaminer och vad de är bra för.

Svar: A-vitamin finns i morötter och fisk det förbättrar synen och funktionen i huden och slemhinnor. C-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn, det påskyndar läkningsprocessen och stärker bl.a. blodkärl och skelettet. D-vitamin får man främst från solen det hjälper kroppen att ta upp kalcium.

 

18. Förklara förhållandet mellan fria radikaler och antioxidanter.

Svar: Fria radikaler frisätts genom den ökade ämnesomsättningen vid träning det har skadliga effekter på cellmembranet och proteinet i kroppen. Antioxidanter motverkar uppkomsten av de fria radikalerna. Men bägge är viktiga för kroppen. En lagom mängd fria radikaler stimulerar antioxidanternas funktion och är en förutsättning för att kroppen ska kunna återhämta sig.

 

19. Vatten är helt nödvändigt för vår överlevnad. Nämn två viktiga funktioner vatten har.

Svar: Vattnet reglerar kroppstemperaturen och transporterar näringsämnen och bort slaggprodukter.

 

20. Vilka faktorer avgör en individs vätskebehov?

Svar: De faktorer som påverkar vätskebehovet är individens kroppsbyggnad och storlek. Hur aktiv personen är, och hur mycket utav kroppen som består av muskler vardera fett.

 

21. Man brukar säga att vår törstsignal är begränsad, beskriv varför.

Svar: Hjärnan informerar kroppen att vatten behövs genom att göra oss törstiga men det sker när kroppen redan har för lite vätska, alltså när man har vätskebrist.

 

22. Hur bör man göra för att undvika vätskebrist?

Svar: Om man dricker regelbundet slipper man känna sig törstig och då får man inte vätskebrist.

 

23. Nämn tre följder som vätskebrist kan leda till.

Svar: Prestationsförmågan försämras, regleringen av kroppstemperaturen försämras och man får mindre blod i kroppen, blodet blir även mer trögflytande.

 

24. Hur kan man definiera fysisk aktivitet?

Svar: En grundförutsättning för en välmående kropp, all kroppsrörelse som ger en ökar energin i kroppen är fysisk aktivitet.

 

25. Vilka är rekommendationerna för fysisk aktivitet?

Svar: Vuxna ska motionera 30min om dagen medan barn ska röra på sig minst 60 min måttligt eller ansträngande om dagen, de minuterna kan man dela upp om dagen.

 

26. Ge fem exempel på fysiska effekter till följd av fysisk aktivitet.

Svar: Ökad självkänsla och självuppfattning vilket även bidrar till ett bättre självförtroende, förebyggande mot depression och nedstämdhet, stärkt immunförsvar, ökad energiomsättning och det motverkar risken för sömnstörning.

 

27. Ge fem exempel på psykologiska effekter till följd av fysisk aktivitet.

Svar: Planering och koordinering av uppgifter förbättras av regelbunden träning, bättre koncentration och inlärnings förmåga, motorisk träning förbättrar perceptionsförmågan, man blir mindre trött och får en ökad sömnkvalitet om man motionerar och de flesta visar ett jämnare humör och får större känsla av kontroll i vardagen.

 

28. Det finns framförallt två viktiga förutsättningar för att fysisk aktivitet ska leda till hälsoeffekter, vilka?

Svar: Regelbundenhet och långsiktighet.

 

29. Varför är det viktigt med sömn?

Svar: Sömnen spelar en viktig roll för hälsan, sömnen behövs för att kroppen ska kunna återhämtas efter dagen och bearbeta intryck. Sömn hjälper kroppen att hålla sig frisk, forskning har även visat att sömn kan reglera aptit till en viss del vilket kan motverka övervikt.

 

30. Det finns en relation mellan sömnbehov och ålder, vilken?

Svar: Sömnbehovet är individuellt och skiljer sig mellan äldre och yngre, de äldre behöver mindre sömn än de yngre som behöver mer.

 

31. Förutom ålder finns det andra faktorer som påverkar sömnbehovet, vilka?

Svar: Sömnbehovet ligger mellan 6-9 timmar per natt och det som spelar roll för hur mycket timmars sömn kroppen behöver är hur effektiv sömnen är och när på dygnet man sover.

 

32. Hur tar man bäst igen förlorad sömn?

Svar: Det är lättare att sova på natten då man ska sova och man blir trött på grund av mörkret, förlorad sömn tar man igen nästa natt genom ökad kvalité.

 

33. Vad kan sömnstörningar leda till?

Svar: Sömnstörningar kan leda till sämre sömnkvalitet, det kan ge sämre koncentration och sämre inlärningsförmåga, det har även en negativ effekt på hälsan.

Källor:

Boken Friskvård och hälsa
http://www.halsosidorna.se/Vitaminer.htm
http://pastebin.com/y2TCX77E

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela