dianaforsstrom.blogg.se

Milleniemål 6

Publicerad 2016-04-01 10:28:00 i Friskvård& Hälsa,

Stoppa spridningen av HIV och AIDS.
År 2010 skulle alla HIV och AIDS drabbade människor ha tillgång till behandling och år 2015 skulle spridningen av hiv och aids ha upphört och vara på tillbakagång.

Förekommande
Idag lever ungefär 35 miljoner människor med HIV eller AIDS, de flesta bor i Afrika. Nästan en fjärdedel av alla dem som lever med hiv är under 25 år. Unga människor smittas också i större utsträckning än äldre. Kvinnor är mer utsatta än män då 51 procent av de som lever med HIV är kvinnor.

Dödsfall
Antalet aidsrelaterade dödsfall var som störst år 2004, då 2,2 miljoner människor dog i sjukdomen. Trots minskningen sedan dess är HIV och AIDS fortfarande den infektionssjukdom som leder till flest dödsfall världen över.

Bromsmediciner
Tack vare metoder som till exempel bromsmediciner verkar det som att HIV och AIDS börjar minska i världen.
Ökad tillgång till bromsmediciner gör att fler människor med hiv kan leva längre och bättre. Kampen mot HIV och AIDS  har gett betydande resultat och idag smittas allt färre människor av hiv-viruset. År 2003 fick cirka 400 000 människor livsuppehållande bromsmediciner och vid slutet av år 2012 hade antalet med tillgång till medicin ökat till 9,5 miljoner. Om utvecklingen fortsatt på det sättet ska målet om att tillhandahålla bromsmediciner till 15 miljoner människor innan slutet av 2015 ha uppnåtts.

Minska spridning
Att ha kunskap om hur smittan sprids är första steget för att kunna minska spridningen. Även om framsteg har skett vid informations givande kvarstår stora utmaningar. I Afrika söder om Sahara har endast 39 procent av männen och 28 procent av kvinnorna i åldrarna 15-24  grundläggande kunskap om hiv och aids.

Skydd mot smittspridning
”I Sverige har vi få smittsamma sjukdomar och samhällets skydd mot dessa sjukdomar måste även framöver hållas på en hög nivå. Insatser för att förebygga smittspridning är en del av folkhälsoarbetet och därmed viktigt för att nå det övergripande folkhälsomålet.”[1]

Organisationer
Några organisationer som jobbar med prevention, kunskap och att stoppa smitt spridning av HIV och AIDS är:
FN som går ut med infromation och kunskap. Globalis som jobbar med att stoppa spridningen av HIV och AIDS.
Unicef som arbetar med att förhindra spridning och hjälpa de drabbade. RFSU går ut med information och kunksap om prevention för HIV och AIDS och Riksförbundet Noaks ark arbetar med att gå ut med information och kunksap om HIV och AIDS till samhället.de uppmärksammar AIDS dagen och har flera föreläsningar i hela sverige.

Så mäts milleniemål 6
För att kunna mäta och jämföra hur arbetet med de olika målen går finns det ett antal delmål och indikatorer kopplade till målet. Mål 6 har tre delmål och tio indikatorer, de tre delmålen är:

1. Spridningen av HIV/AIDS ska ha upphört år 2015.

2. Alla som behöver behandling ska ha möjlighet att få det från år 2010.

3. Utbredningen ska ha upphört och vara på väg tillbaka år 2015.

De tio indikatorerna för mål 6 ska visa arbetets nuläge och hur långt man kommit. Genom indikatorerna mäts även utbredningen av hiv bland världens 15-24 åringar, samt andelen smitto- och dödsfall.

Vad har uppnåtts

  • En minskning av HIV har skett med 40%. Från 3.5 miljoner nya smittade år 2000 till 2.1 miljoner nya smittade år 2013.
  • Massvis som är drabbade av HIV runt om I världen har fått tillgång till bromsmediciner. År 2003 hade 800 000 människor tillgång till medicin till skillnad från år 2014 då 13.6 miljoner människor fick tillgång till bromsmediciner.
  • Mellan åren 1995 och 2013 har bromsmediciner stoppat 7.6 miljoner från att dö i AIDS.

Källor:
[1] Stina Zegarra Willquist och Johan Paulsson, Friskvård och hälsa 2015.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela