dianaforsstrom.blogg.se

Komplementär medicin

Publicerad 2016-01-29 10:12:14 i Allmänt,

Sinnesterapier


Sinnena uppfattar omgivningen. Vi kan känna beröring, lukt, smak och vi kan höra och se. Beroende på vilket sinne som stimuleras, påverkas kroppen olika och vi reagerar på olika sätt. Det finns speciella terapier som riktar sig till de olika sinnena.

·         Känsel- massage och taktilterapi

·         Lukt- aromterapi

·         Hörsel- ljud terapi

·         Syn- ljusterapi och färgterapi

Ljusterapi
Under höst och vinter perioden i västvärlden är depression vanligt förekommande. Frånvaron av ljus orsakar trötthet och nedstämdhet hos många. Reaktionen på mörker och ljus är en anpassat i vår hjärna till klimatet vi lever i. Under vinterhalvåret ska man ta det lugnare och sova mer.

Det man kan göra själv för att motverka symtom på depression är att, vara ute minst 30 minuter per dag. Motionera, ha tända lampor och ljus inomhus. Ha en ljus inredning med ljusa möbler och textilier som gardiner och bäddsätt.

Idag finns det ljusterapi då drabbade kan få gå in i ett rum och utsättas för starkt vitt bredspektrums ljus. Forskning har bevisat att deprimerade blivit piggare av det. Just ljusstyrkan i behandlingsrummet är 10 gånger starkare än vanligt lamp ljus. Det vita ljuset når näthinnan och signalerar till hjärnan att minska hormonet melatonin som påverkas stämningsläget.

Färgterapi
Färgers energifrekvens kan tas upp av huden. Olika färger ger olika effekt.

·         Vitt, stimulerar och förbättrar förbränningen, det balanserar även nervsystemet

·         Rött, stimulerar och förstärker blodcirkulationen, aktiverar även energi.

·         Orange, ökar kreativiteten, stödjer självrespekt, släpper spänningar.

·         Gult, aktiverar nervsystemet, stärker muskler, ökar även motivation och uppmuntran.

·         Grönt, stärker hjärtat, stabiliserar andningen, hjälper vid återhämtning, är även balanserande och harmoniskt.

·         Blått, antiinflamatoriskt, febernedsättande och bakteriedödande. Smärtstillandeoch underlättar vid insomning.

·         Violett/lila, stabiliserar nervsystemet, lindrar spänning, smärtstillande, är avslappnande och kan öka inspiration.

Färgterapi kan användas vid många tillstånd: psykisk ohälsa, hormonsjukdomar, hudsjukdomar, energibrist, inflammationer, matsmältningsbesvär, smärta, stress och sömnstörningar.

Olika typer av ljus används vid olika tillfällen.

Monokromt ljus innebär att det är en ren färg inte en blandning av färger. Det tas lättare upp av kroppen. Färger är ungefär som synliga vitaminer för kroppen. Färger har en självläkande effekt på kroppen både fysiskt och psykiskt. Man kan även bära kläder av den färgen som man behöver mer av för att uppnå balans.

LED-ljus med färgterapi kan använda i duschar, badkar och bastu. Både värme och ljus består av olika energi frekvenser. Frekvenserna har olika effekter på individen därför har det blivit populärt att använda på badhus eller hemma med ett terapeutiskt syfte. Oftast är det färger som växlar men man kan ställa in valfri färg.


Ljudterapi
Människan är alltid omgiven av ljud, positiva som negativa. Ljud kan leda till irritation och stress. Det är svårt att isolera bort oljud. Men man kan avfärda oljud med musik. Musik som man gillar påverkar humöret, våra känslor och musik kan till och med påverka hälsan. Musik är en energiform som kan ge inverkan på sinnesstämningen. När musik med ca 60 slag per minut spelas ändras hjärnvågorna, sådan musik kan vara mozart, eller bach. Det innebär minskad stress och bättre koncentration. Det brukar kallas mozart-effekten och används inom hälso och sjukvården vid olika behandlingar som blodtrycks sänkande, smärtlindring. Mozart-effekten kan även behandla ångest och psykisk ohälsa.

Musik används vid inlärning. På skolor där musik eller andra konstnärliga uttryckssätt används är studieprestationerna oftast högre än vanligt. Eleverna anses även vara mer motiverade, kreativa och självständiga.

Forskare säger att effekterna på kroppen av musik kommer ifrån att vår kropp är rytmisk. Och även för att vår adning och hjärtslag har en inneboende rytm.

Tomatismetoden
Lyssnandet skiljer sig från hörandet. Främst Mozart musik stimulerar hjärnans kreativa och motiverande områden. Undersökningar som gjorts på University of California stödjer detta. Denna metod av Mozart lyssnande används ibland vid behandling av ADHD och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela