dianaforsstrom.blogg.se

Uppgifter Sid. 80

Publicerad 2013-09-30 20:55:00 i Hälsopedagogik,

1. Förklara begreppet salutogent perspektive patogena perspektiv.
 
Svar: Det salutogent perspektivet fokuserar på människans möjligheter, inte hennes svårigheter. Man utgår från frågan hur det kommer sig att så många människor förblir friska, trots att de utsätts för möjliga påfrestningar. Det salutogena perspektivet ser inte på en människa som en sjuk patient. Det patogena perspektivet, som fokuserar på ohälsa och sjukdom, genomsyrar fortfarande en stor del av sjukvården. Perspektiven utgår ofta från det sjuka trots att hälsoområdet och friskvården står för en holistisk syn på människan.
 
2. Beskriv två situationer som kräver coping. Redovisa sedan hur en positiv respektive negativ coping skulle kunna se ut anpassad till respektive situation.
 
 Svar: Coping är en psykologisk term som beskriver en persons förmåga att hantera stressfyllda och känslomässigt krävande situationer. 
Positiv coping ( destruktiva metoder för att handskas med en krävande situation.
Negativ coping (unna sig något) man måste vara medveten om varför man agerar på ett visst sätt, och vilka konsekvener det kan få.
 
3. Redogör kort för och exempelifiera likheter och skillnader mellan begreppen coping och anpassning.
 
a) coping betyder det att kunna handskas med. Det är en psykologisk term som beskriver en persons förmåga att hantera stressfyllda och känslomässigt krävande situationer. 
 
b) anpassning handlar om mycket små förändringar för att man ska kunna anpassa sig och rätt utnyttja sina resurser och förutsättningar.
 
4. Förklara med hälsorelaterade exempel begreppen inre och yttre motivation.
 
a) Inre motivation är att vi gör något för att vi har en inre drivkraft, en egen vilja att göra det. Vi gör det inte därför at vi måste, utan därför att vi vill.
 
b) Yttre motivation handlar om att vi gör något därför att någon annat vill det, eller för att vi ska få en belöning eller en ersättning. 
 
5. Redogör med egna ord för KASAM:s tre delar, genom att beskriva hur de kan påverka hälsan.
 
a) Begriplighet, människor mår bra av en struktur och regelbundenhet i sina liv. Vi vill kunna förutsäga händelser och om något överraskar oss så vill vi ändå kunna förklara det. Människor som är bra på att göra händelser i livet begripliga förblir i högre utsträckning friska.
 
b) Hanterbarhet, det är viktigt att individen upplever att hon har resurser för att hantera motgångarna. Människor som upplever att de kan hantera livet blir mer motståndskraftiga emot ohälsa.
 
c) Meningsfullhet, för att vi ska må bra är det också viktigt att vi upplever de utmaningar vi ställs inför som värda att investera energi i. Människor som försöker hitta en mening med de olyckliga händelser hon ställs inför mår bättre än de som inte gör det.
 
6. Förklara begeppet livsstil. Gärna utifrån jämförelse med begreppet hälsa.
 
Svar: vår livsstil och hälsa är kopplad till hur mycket vi utnyttjar våra personliga resurser.
En livsstil är en människans sätt att leva. 
Rökning, stillasittande, dåliga matvanor, för mycket alkohol och stress kan vara faktorer i vår livsstil som bidrar till att vi blir sjuka eller inte mår bra. Hälsan betyder att man är frisk och man mår bra. Har man dålig livsstil så har man också dålig hälsa.
 
7. Livsstilen omfattar våra värderingar och vår livsåskådning.Vad betyder begreppet livsåskådning?
 
Svar: Med livsåskådning menar man det sätt på vilket vi ser på livet och tillvaron. Ett sätt att förhålla sig till livet och livets frågor kan vara någon religion. Men man kan också också ha en ateistisk syn på livet, alltså en tro på Guds icke-existens.
 
8.  Utgå från figuren på s.63 välj en av dessa levnadsvanor och beskriv din livsstil utifrån den.
 
Svar: Motion, det är jätteviktigt att motionera. Motionen medför många positiva effekter för kroppen. Jag tycker inte att jag måste bli perfekt tränad eller någonting annat utan det viktigaste är att jag rör mig lite varje dag.
 
9. Livsstilsförändringar är krävande. Har du någon gång gjort en sådan förändring? Beskriv vad och hur du gjorde. Om du svarat nej på frågan finns det i så fall något du nu skulle vilja ändra med din livsstil? Vad i så fall och hur skulle du göra? 
 
 
Svar: 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela